Hirudoterapie - Lecție de Istorie Austriacă

Lipitoare medicale - medicamente vii
 
Istoria terapiei cu lipitori
 
Aplicarea lipitorilor este o terapie foarte veche. Primele referințe scrise pot fi găsite în papirusul Ebers din secolul al XVI-lea î.Hr. În medicina antică, lipitorii au avut un loc ferm timp de milenii, Dhanvantari, zeul Ayurveda, poartă o lipitoare într-una din cele patru mâini ale sale. Galenos von Pergamon (129–199 d.Hr.) a integrat conceptul de sângerare în învățământul său și a recomandat utilizarea lipitorilor pentru infecții oculare, hemoragii, amenoree, angină și vene varicoase.
Terapia cu lipitori și-a cunoscut apogeul în secolul al XIX-lea, cererea lipitorilor a ajuns la proporții gigantice. Stocurile naturale au fost decimate, prețurile au crescut de multe ori, iar tone de Hirudine au fost exportate în țări cu prețuri ridicate. Pentru a asigura aprovizionarea populației, exportul a fost interzis, iar decretul instanței din 27 februarie 1823 prevedea ca impozitul pe lipitori în farmacii să fie recalculat anual în funcție de condițiile locale din fiecare provincie.

În 1832, o lipitoare costă 3 crucișoare, ceea ce echivalează cu aproximativ 1,40 € astăzi
(a se vedea „Puterea de cumpărare a monedelor austriece vechi din 1820” așa-numitul INFLATIONSCOCKPIT al OeNB)

La sfârșitul secolului al XIX-lea, terapia cu lipitori și-a pierdut importanța, deoarece a fost respinsă de medicina științifică emergentă. Terapia cu lipitori se confruntă cu o adevărată renaștere de câțiva ani și este folosită acum chiar și în chirurgia modernă pentru accidente și transplant. Lipitorile sunt considerate medicamente vii și au chiar un număr farmaceutic central.